Annie Warhoofd

Blogs door de ogen van Annie

Is een extra hypotheek handig?

Er is een doel opgesteld dat Nederland tegen 2050 aan helemaal duurzaam en CO2- neutraal draait. Om deze doelen te halen, worden er momenteel ook al veranderingen toegepast om bedrijven milieuvriendelijker te laten draaien. Ook worden andere zaken gestimuleerd, zoals het kopen van tweedehands kleding en het nemen van het openbaar vervoer. Het zijn allemaal manieren om wat aardig voor de planeet te zijn en om ervoor te zorgen dat deze nog bewoonbaar is, ook in de toekomst. Een andere manier om hieraan mee te werken is door het hebben van een huis wat meer milieuvriendelijk werkt. Dit is een woning waar energie niet nutteloos verloren gaat en de verwarming niet hoger heeft staan dan eigenlijk nodig is. Hoe realistisch is dit?

Woning

Ongeveer 15% van al het energieverbruik in Nederland wordt verbruikt door woningen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 12000 huizen die klimaatneutraal werken. Nieuwe huizen die momenteel gebouwd worden, worden ook direct meteen duurzamer gebouwd. Zij hebben bijvoorbeeld betere isolatie en krijgen al sneller zonnepanelen op het dak. Oude huizen vallen binnen de grote percentage van woningen die niet milieuvriendelijk werken. Deze hebben vaak veel tocht, voelen koud aan en verbruiken over het algemeen meer energie. Voor deze huizen is het mogelijk om enige veranderingen aan te brengen, zodat het meer milieuvriendelijk werkt. Dit zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van vloer- of dakisolatie, glas met een hogere isolatiewaarde of het hebben van een warmtepomp in plaats van cv– ketel. Het is wel een investering, maar het zal veel opleveren.

Hypotheek

Het is mogelijk een hypotheek voor verduurzaming op te nemen. De Nederlandse overheid stimuleert graag het bouwen en verbouwen van huizen geen onnodige energie verspillen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het verhogen van de maximale hypotheek in het geval van verduurzamingsmaatregelen. Daarnaast is het mogelijk om de bestaande hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek met extra leenruimte. Het afsluiten van een nieuwe, tweede hypotheek is ook een optie om aan het kapitaal te komen om het huis te verbouwen voor duurzaamheid. Wanneer er wordt gekozen voor verduurzaming, kan er maximaal 106% geleend worden. Dit is in plaats van de normale 100%. Dit geld is alleen te gebruiken om de woning aan te passen, zodat het milieuvriendelijker wordt of om een milieuvriendelijke woning te kopen. Het kan voor sommige huishoudens een moeilijke beslissing zijn om te beslissen welke keuze het beste is voor hen. Meer informatie over de kosten van het verhogen van je hypotheek kan gevonden worden bij Univé. Zo kan iedereen een duurzaam huis hebben.

Gerelateerd